zodia racBarbatul Rac este un tip destul de complex si dificil de cunoscut, la adevarata sa valoare; este genul retras, care se deschide doar persoanelor care au reusit sa ii castige increderea. Nu este un tip prea curajos; are nevoie de sprijin puternic pentru a iesi din zona sa de confort si a-si atinge potentialul. Este foarte dificil pentru el sa isi asume riscuri. Intalnirile de familie, picnicurile, prietenii, toate acestea formeaza liantul vietii barbatului Rac. Isi va alege prietenii cu foarte mare atentie si nu se va aventura intr-o relatie sentimentala serioasa decat in momentul in care se va simti confortabil alaturi de partenera sa. Pentru barbatul Rac, faptele sunt importante, nu vorbele; daca cineva ii spune ca este de incredere, trebuie sa-I si demonstreze acest lucru. Barbatul Rac valorizeaza foarte mult relatia de prietenie; este loial prietenilor adevarati, va pastra legatura pe viata. Dispozitiile sale comportamentale volatile sunt mai greu de acceptat; asa ca, cine reuseste sa-l cunoasca in partile lui bune, va putea face abstractie de aceasta trasatura de caracter negative, care poate influenta o relatie superficiala.

RELATII SENTIMENTALE, PRIETENII.

Dragostea este un ideal important pentru barbatul Rac, unul pe care mereu incearca sa-l atinga. Totusi, faptul ca este foarte neincrezator in cei din jur il face sa nu se aventureze prea usor in aventura iubirii; uneori, nu isi permite sa se indragosteasca, tocmai datorita faptului ca nu poate sa se increada in persoana de alaturi, pana ce aceasta nu dovedeste ca este de incredere. Este mereu cu garda sus, in ceea ce priveste emotiile sale; putini dintre barbatii Rac se vor indragosti la prima vedere. Nici macar nu cred in acest concept.

Atunci cand isi gaseste partenerul mult visat, iar asta ar putea dura destul de multa vreme, pentru ca este destul de pretentios, barbatul Rac se va implica puternic in romantismul situatiei; isi va rasfata partenera, oferindu-I flori, scriind versuri sau prin alte actiuni la fel de pline de patos. Are inclinatii traditionaliste, in ceea ce priveste dragostea, ii place sa respecte regulile cavalerismului, care lui i se par extrem de romantice, mergand spre idealul a ceea ce isi doreste el in aceasta privinta. Isi va curta partenera tinand cont de aceste reguli; o va invita la restaurant, ii va oferi daruri si flori, o va face sa se simta apreciata nu doar prin vorbe frumoase, ci si prin gesturi concrete. Va incerca sa ii ofere mostre ale vietii lor impreuna, ajutandu-o, fara sa fie rugat, cu diverse treburi casnice: va duce gunoiul, va repara usa defecta, va schimba becul ars, etc. Loialitatea si atentia sa la nevoile partenerei il fac sa fie partenerul ideal, din acest punct de vedere.

Barbatul Rac este un iubit pasional in dormitor, in ciuda faptului ca, in afara acestuia, este destul de timid, de retras. Are o intuitie deosebita fata de gandurile si sentimentele partenerei, ceea ce il ajuta sa se transforme intr-un iubit sensibil si priceput. Este senzual, ii plac scenele de dragoste clasice. Romantismul si sexul merg impreuna, in viziunea barbatului Rac. O baie cu spuma, la lumina lumanarilor, este un scenariu care l-ar impresiona pana la lacrimi. Cald si plin de imaginatie, barbatul Rac este foarte bun atunci cand vine vorba sa isi satisfaca partenera.

In relatia sentimentala, barbatul Rac are nevoie de tandrete si reafirmarea sentimentelor, altfel exista riscul de a se indeparta de partenera, dezamagit, ranit, jurand sa nu mai aiba incredere in acest fel niciodata. Devotamentul sau fata de partenera sa nu poate fi contestat, asa ca exact asta este ceea ce asteapta si el, in schimb. Barbatul Rac nu va tolera infidelitatile, nici macar flirturile nevinovate nu au loc in conceptiile sale fata de dragoste; el nu are ochi decat pentru partenera sa, la fel considera ca trebuie sa fie si pentru ea. Va parasi fara intarziere relatia, mai degraba decat sa stea si sa-si inghita sentimentele ranite, incercand sa dreaga lucrurile in vreun fel; pentru a el nu crede ca o reconciliere mai este posibila, dupa o astfel de dezamagire.

RELATII PROFESIONALE, CARIERA.

Barbatul Rac are o etica a muncii foarte bine pusa la punct. Totusi, primul sau interes se indreapta catre familie, nu spre o cariera profesionala; principala sa grija este sa isi intretina familia, copiii. Si va face tot ceea ce trebuie pentru asta, pentru ca isi ia rolul foarte in serios. Uneori, se va istovi tocmai pentru a-si indeplini acest rol. Poate sa ajunga intr-un cerc vicios, in acest fel, care sa implice doar munca pana la epuizare, dupa care sa vina acasa doar ca sa doarma si sa o ia de la capat, in ziua urmatoare. Cand isi ia vacanta, de regula prefera sa fie mai lunga, pentru a se bucura, din plin, de relaxare. Este, practic, un comportament extrem: fie munceste pana la epuizare, fie se relaxeaza pana este mult prea mult. Nici una dintre variante nu este OK; in cazul in care munceste prea mult, ajunge sa isi neglijeze partenera si familia, iar atunci cand se relaxeaza, uita si de propriile sale nevoi. Tine la traditie si, daca are o afacere in familie, de regula o va prelua, pentru a o duce mai departe, chiar daca nu este pasionat de domeniul de activitate respectiv. Are un simt al datoriei foarte dezvoltat. Este foarte bine pentru barbatul Rac daca isi gaseste un job care sa-I permita sa lucreze de acasa – se va simti in siguranta, in mediul sau – insa risca sa devina prea izolat, mai ales ca are, din nastere, o astfel de tendinta, de a se retrage in carapacea sa. Relatiile de munca sunt importante pentru barbatul Rac; este de dorit o relatie apropiata cu colegii de munca, pe care ii considera, mai ales daca munceste de multa vreme in acelasi loc, ca fiind familia sa. In privinta banilor, barbatul Rac este interesat de asigurarea securitatii pentru viitor; se implica in investitii pe termen lung, cu riscuri cat mai mici. Nu prea cheltuie banii fara chibzuinta, din impuls.