yin si yangYin si Yang este un principiu specific gandirii chineze, care spune ca orice intreg este format din doua jumatati opuse: bine si rau, intuneric si lumina, alb si negru. " Cartea schimbarilor", aparuta in jurul anului.700 i. Hr., mentioneaza pentru prima data acest principiu dual, mergand pana la a afirma ca tot ceea ce exista in lumea asta se reduce la Yin si Yang.

Cand vorbim de Yin si Yang insa, nimic nu este atat de simplu pe cat pare. Nu totul se reduce la complementaritate; principiul opozitiei trebuie vazut in contextul in care se manifesta. Apa, de exemplu, este Yin atunci cand este relationata cu caldura, dar este Yang, atunci cand este in relatie cu gheata. Yin si Yang sunt elemente dinamice, nicidecum statice; miscarea lor continua este in concordanta cu dinamismul mediului inconjurator.

Nu exista Yin fara Yang, asa cum nu exista Yang fara Yin; nimic nu este in totalitate Yin sau in totalitate Yang. In momentul in care o parte creste prea mult, cealalta vine mereu si echilibreaza situatia. Nu poate sa existe zi fara noapte, lumina fara intuneric, energie fara materie. Jumatatile sunt interdependente, fiecare contine germenii celeilalte; Yin deriva din Yang, asa cu Yang deriva din Yin.

Succesiunea Yin si Yang trebuie sa survina firesc, nu fortat ( primavara vine doar atunci cand iarna a luat sfarsit). Nivelul de Yin si Yang este variabil insa, in mod normal, ar trebui sa fie in permanenta armonie. Daca Yin capata pondere prea mare, poate consuma din Yang, moment in care se produc dezechilibre.

Yin este elementul feminin, pasiv, Luna, umbra, nordul unui deal, sudul unui rau, iar Yang este elementul masculin, activ, lumina, versantul sudic al unui deal, nordul unui rau. Yin este materie, Yang este energie.

Yin si Yang sunt doua parti distincte ale unui intreg; daca ar exista doar Yin sau doar Yang, ar fi nefiresc. Daca nu gandim doar la noi, oamenii, stim sigur ca nu am putea exista, in mod natural, doar femei sau doar barbati; specia ar disparea rapid. Este nevoie de doi, pentu perpetuarea speciei; nu doi la fel, ci doi care sa se completeze reciproc. Yin si Yang ne determina sa ne gandim la marire si decadere; nimic nu creste la infinit, asa cum nimic nu poate descreste la infinit. Atunci cand se ajunge la un maximum de evolutie, in mod implicit survine descresterea. Mereu exista evolutie si involutie, crestere si descrestere, viata si moarte.

Yin si Yang sunt doua fatete ale unui intreg, care nu pot exista deodata, ci deriva una din cealalta.