Termenul de divinatie este un termen cu inteles mai larg, care cuprinde mai multe activitati care au ca scop cunoasterea viitorului. In intelesul acestui termen se cuprinde: zodiacul, astrologia, numerologia, chiromantia, cartile de tarot, etc. Cunoasterea viitorului i-a interesat, pe oameni, din cele mai vechi timpuri, desi nu au fost multi cei care au reusit, macar in parte, sa-l descifreze putin. Scepticii ar spune ca este vorba de coincidente.

     horoscop dragoste     Denumirea de divinatie provine de la latinescul " divinare", care inseamna a fi inspirat de zei. Intr-adevar, multa vreme, cei care preziceau viitorul, erau considerati a fi in contact, intr-o forma sau alta, cu divinitatea. Iar oamenii din vechime chiar credeau ca zeii le influentau destinele. Astazi, semnificatia termenului "divinatie" este mult mai cuprinzatoare. Practicile divinatorii din societatile moderbe nu mai sunt concentrate pe intelegerea vointei zeilor. Astazi, prea putini dintre cei care recurg la divinatie, intentioneaza sa descifreze vointa zeilor; de multe ori, sunt invocate, in timpul practicilor divinatorii, diverse spirite din natura sau alte astfel de elemente, mult mai umile decat divinitatea.

     Scopul divinatiei nu poate fi standardizat, in functie de o anumita tipologie sociala; cel putin in zilele noastre, divinatia este practicata de persoane din cele mai diverse categorii sociale un saman, un preot, o persoana preocupata de medicina magica, etc. Intotdeauna, insa, arta divinatiei va trebui pusa in legatura cu vremurile, cu modul de a gandi al oamenilor si cu credintele religioase. S-ar putea spune ca artele divinatorice au inregistrat un regres pe masura ce stiinta a inceput sa-si impuna tot mai mult amprenta asupra civilizatiei noastre; dar nu ar fi adevarat, avand in vedere ca multe din beneficiile oferite de stiinta moderna ajuta, in mod categoric, ramuri ale divinatiei precum astrologia, numerologia, etc.

     Specialistii in divinatie considera ca lumea a pierdut contactul cu arhetipurile inutiale, cu divinitatea si, de aceea, au aparut dezechilibre. Prin divinatie, spun acestia, se incearca refacerea legaturii intre noi, ca finte umane, si acele arhetipuri initiale.

     Divinatia este, in toate formele sale, o incursiune in spiritual, in acel plan al vietii pe care putini initiati reusesc sa-l acceseze, desi nu sunt putini cei care incearca. Pe masura trecerii timpului si aprofundarii studiului in domeniul divinatiei, apar tot mai multe intrebari, planurile de evolutie se diversifica, atentia este tot mai mult atrasa catre ceea ce se poate intampla dupa existenta materiala. Devenim mai interesati de liniile palmei, de interpretarile numerologice, de ceea ce putem afla prin studierea cartilor de tarot sau a imaginilor din ceasca de cafea; daca se produc unele coincidente, invariabil, ne vom intreba daca nu suntem predestinati pentru o existenta anume.

     Exista o responsabilitate a celor care se ocupa cu divinatia, in oricare dintre formele sale; tendinta este de a apela la divinatie, mai ales in momentele de cumpana ale vietii. Totusi, avand in vedere ca subconstientul uman este influentat de ceea ce se petrece in jur si influenteaza, la randul sau actiunile care pot sa aiba impact deosebit asupra viitorului, se recomanda a apela la divinatie numai atunci cand s-au epuizat toate caile logice, toate alternativele rationale.