empatiaDin discutiile cu cei din jur, am constatat ca intelesul termenului nu este clar pentru toata lumea, fiind, de cele mai multe ori, asociat cu o semnificatie foarte limitata, care da senzatia de egoism sau egocentrism, considerandu-se ca este vorba despre capacitatea unei persoane de a anticipa actiunile si evolutiile din mediul social in care isi desfasoara activitatea. Studii mai aprofundate asupra chestiunii au aratat ca este vorba despre o reminiscenta a gandirii instinctuale, sensibile, centrata pe colectivitate, nu pe individ, din vremurile in care oamenii traiau si imparteau totul intre ei, in cadrul comunitatii. Se poate spune, fara a gresi deloc, ca este vorba despre o modalitate avansata de comunicare non-verbala, despre o stare de suflet, care permite individului sa se puna in pielea celuilalt, sa vada lumea prin ochii aproapelui, sa inteleaga parte din trairile interioare ale acestuia; exista unele persoane ale caror simt merge mult mai departe, traind anumite sentimente ale celui de langa el ca si cum ar fi ale sale proprii. Empatia poate fi in mod de a invata mai multe despre ceilalti, dar si despre noi insine, in raport cu ceilalti; din aceasta perspectiva, se poate spune ca este vorba de o abilitate cu multe beneficii, atat la nivel individual, cat si la nivelul intregii societati.

     Unele persoane confunda empatia cu simpatia, sentiment total diferit, care implica mila fata de cel de alaturi si care nu permite apropierea sufleteasca fata de acesta. Empatia inseamna a simti la fel ca persoana respectiva, a intelege ce se petrece cu ea, aproape de a trai ce traieste persoana respectiva; nu este deloc vorba de a simti parere de rau pentru aceasta persoana.

     Sunt putine cazuri in care putem, efectiv, sa ne punem in pielea celuilalt; sunt situatii cand nici macar nu putem incepe sa intelegem ce simte persoana respectiva, ca in cazul pierderii unei persoane dragi sau atunci cand este vorba despre o boala grava. In astfel de cazuri, este mai simplu sa simtim simpatie, sa mentbem distanta fata de persoana respectiva; este o forma de autoprotectie a individului, care ar resimiti, inutil, o suferinta care nu este a sa. Empatia este un sentiment care ajuta la intelegerea celor din jur, insa pana la o limita; trecerea acesteu limite poate cauza importante dezechilibre individului.